Question
Aggiornato il
18 set 2016
- Russo
- Ucraino
-
Inglese (Stati Uniti)
-
Tedesco
-
Polacco
Domande Polacco
Qual è la differenza tra oni e one ?Sentiti libero di rispondere con un esempio.
Risposte
Leggi ulteriori commenti
- Polacco
Oni - they (male, about people) One - they (female, about people; neutral, plural - objects, animals)
Oni są bardzo niezadowoleni z twojego zachowania. - They are very dissatisfied with your behaviour. (They - a group of people, only men, or mixed men with women.)
One nie lubią chodzić do kina. - They don't like going to cinema. (They - a group consisting only of women.)
One są strasznie niewygodne. - They are very uncomfortable. (For example - spodnie, trousers. Or ubrania, cloths. Or krzesła, chairs.
One się nie nadają do siedzenia. - They are not suited for sitting. (For example when refering to kanapy, sofas.)
One ci nie pasują. - They don't suit you. (For example - ubrania, clothes. Or włosy, hair, meaning the haircut.)
Ależ one pięknie śpiewają! - How beautifully they sing! (They - women who are singing, or, for example, birds outside.)
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Russo
- Ucraino
- Polacco
oni - кoгда мы говорим о мужчинах
one - о женщинах
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
Jeśli mówisz tylko o kobietach - one
Tylko mężczyźni - oni
Kobiety i mężczyźni - oni
Iwona i Marta - one były w kinie.
Iwona i Jacek - oni byli w kinie.
Tomek i Jacek - oni byli w kinie.
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
Oni chcieli mieć własną firmę samochodowa (np bracia )
One mają własne mieszkanie (np siostry)
Oni wszyscy kłamią
one do liczba mnoga kobiet
oni liczba mnoga mężczyzn i określenie jakiejś grupy
Questa risposta ti è stata d'aiuto?