Question
Aggiornato il
2 apr 2020
- Spagnolo (Spagna)
-
Polacco
Domanda chiusa
Domande Polacco
Cześć,
Proszę, potrzebuję przykłady o
Osłuchać / Osłuchiwać
Dziękuję :)
Risposte
Leggi ulteriori commenti
- Polacco
It's the same but Odsłuchać means you did it in the past eg. "Lekarz osłuchał moje płuca", odsłuchiwać means you do it now eg."Lekarz mnie osłuchuje". I hope I helped.
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
osłuchać is a perfective verb (short action)
osłuchiwać is an imperfective verb (long action)
Utente esperto
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Spagnolo (Spagna)
@natalia0426 wiem, że jest dokonany i niedokonany ale moje pytanie myślę, że nie była dobrej budowany
Chciałbym przykłady bo chciałbym wiedzieć w jakim kontekstu mogę używać osłuchać.
Bardzo dziękuję za pomoc!
- Polacco
Lekarz osłuchał pracę serca.
Lekarz osłuchiwał płuca.
Osłuchać- jako zbadać stetoskopem.
Muszę się z tym osłuchać.- poznać przez częste słuchanie.
Osłuchać się z jezykiem- lepsze zrozumienie, (rozpoznawanie np. słów) dzięki temu, że się już wiele razy coś słyszało.
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Spagnolo (Spagna)
- Polacco
@learnercat
To nie jest trudne, wystarczy się z tym osłuchać.
Lekarz zaczął osłuchwać płuca/Lekarz zaczął osłuchiwanie płuc.
Nie wychwytujesz tej różnicy, bo jeszcze się nie osłuchałeś. (np. różnicy nut w muzyce).
Pozdrawiam ;)
Questa risposta ti è stata d'aiuto?