Question
Aggiornato il
16 nov 2020
- Turco Quasi esperto
-
Polacco
-
Francese (Francia)
-
Tedesco
Domande Polacco
Czy macie państwo jakieś pytania? ... dlaczego tu używacie jakieś not jakiegoś
Risposte
Leggi ulteriori commenti
- Polacco
pytania çoğul (Czy macie jakieś pytania? Nie macie jakichś pytań?)
pytanie tekil (Macie jakieś pytanie? Nie macie jakiegoś pytania?)
Utente esperto
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Turco Quasi esperto
- Polacco
@ciapatyrulez So I realised. Those forms could be unclear at first. Examples may give you an idea
Utente esperto
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
Słowo "jakieś" używamy wtedy, kiedy poprzedzający je czasownik odpowiada na pytania biernika (macie - kogo? co?) i kiedy rzeczownik, do jakiego to słowo ("jakieś") się odnosi, jest w liczbie mnogiej, w tym przypadku "jakieś p y t a n i a" - liczba mnoga.
"Jakiegoś" użylibyśmy wtedy, kiedy czasownik w zdaniu odpowiadałby na pytania dopełniacza (kogo? czego?) i rzeczownik, do którego odnosi się słowo "jakiegoś" byłby w liczbie pojedynczej i rodzaju męskiego. Przykład:
Czy nie widzicie tutaj jakiegoś kosza na śmieci?
nie widzicie - kogo? czego?
kosz na śmieci - liczba pojedyncza, rodzaj męski, dlatego użyliśmy w powyższym zdaniu "jakiegoś".
Napisałam po polsku, bo Ty też zapytałeś po polsku. Gdybyś nie rozumiał, wytłumaczę po angielsku. :)
Questa risposta ti è stata d'aiuto?