Question
Aggiornato il
26 gen 2021
- Inglese (Regno Unito)
-
Polacco
Domande Polacco
Qual è la differenza tra dlatego e dlaczego ?Sentiti libero di rispondere con un esempio.
Risposte
Leggi ulteriori commenti
- Polacco
"Dlatego": for that reason, because
"Dlaczego?" :Why?
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
@Sin_Armstrong
- dlaczego - why/why is that?
- dlatego - that is why/therefore/thus/on this account/hence
Utente esperto
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
dlaczego — why
▪︎ Dlaczego mnie lubisz? — Why do you like me?
▪︎ Dlaczego tak mówisz? — Why do you say so?
▪︎ Wiesz, dlaczego nie jem mięsa? — Do you know why I don't eat meat?
dlatego — that's why
▪︎ Jesteś miła, dlatego cię lubię. — You're kind, that's why I like you.
▪︎Martwię się o ciebie, dlatego tak mówię. — I am worried about you, that's why I say so.
▪︎Nie lubię mięsa, dlatego go nie jem. — I don't like meat, that's why I don't eat it.
dlatego że — because
▪︎ Lubię cię, dlatego że jesteś miła. — I like you because you're kind.
▪︎ Mówię tak dlatego, że martwię się o ciebie. — I say so because I am worried about you.
▪︎ Nie jem mięsa, dlatego że go nie lubię. — I don't eat meat because I don't like it.
Utente esperto
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Inglese (Regno Unito)
- Polacco