Question
Aggiornato il
1 feb 2022
- Italiano
-
Catalano
-
Inglese (Stati Uniti)
-
Rumeno
Domande Rumeno
Se zice culoare roșu sau culoare roșie? De exemplu, îmi place culoarea roșu sau îmi place culoarea roșie?
Risposte
Leggi ulteriori commenti
- Rumeno
Culoarea roșie
Trebuie pisa forma feminină a adjectivului, de exemplu:
Culoarea roșie
Culoarea albastra
Culoarea frumoasă
Culoarea deschisă
Sunt si excepții, când culoarea nu are forma feminină, de exemplu:
Culoarea roz
Culoarea verde
Sper ca te ajuta! 🤗
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Rumeno
- Italiano
- Rumeno Quasi esperto
- Rumeno
Pentru că mi s-a părut interesant subiectul, dar și fără să răspund la întrebare…
Un exemplu tipic de substantiv (nu de adjectiv care ar trebuie să se acorde cu un substantiv):
Roșul este culoarea care îmi place.
Roșia este culoarea care îmi place. (?)
Deci avem de ales între:
- numele culorii = substantiv neutru: culoarea roșu
sau
- atributul culorii = adjectiv: culoarea roșie
Numele acestei culori este roșu. (substantiv)
Numele acestei culori este roșie. (?)
Ce culori ai?
Am roșu, galben, albastru.
(substantive, denumirea culorilor)
Ce culoare ai?
Am roșu / galben / albastru. (subst.)
Am roșie / galbenă / albastră. (?)
Am un roșu aprins, un galben palid, un albastru deschis. (substantive)
Ce trandafiri ai?
Am roșii, galbeni, albaștri.
(adjective)
Ce flori ai?
Am roșii, galbene, albastre.
(adjective)
Culoarea sângelui este roșu.
Culoarea sângelui este roșie.
Culoarea mașinii este roșu.
Culoarea mașinii este roșie.
Expresie:
Văd roșu în fața ochilor.
Văd roșie 🍅 în fața ochilor.
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Rumeno
@Marcello91 probabil am spune "îmi place roșul". 😅 Se subînțelege că e vorba de culoare - dacă tot suntem pe HiNative. 😉
Utente esperto
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Italiano
- Rumeno
Sincer, sunt nativă și am spus greșit toată viața. Pentru un motiv sau altul 'culoarea roșie' îmi sună puțin ciudat. You live and learn
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Italiano
@carb_8781 mulțumesc pentru răspuns. Eu nu sunt nativ, dar și mie îmi sună cam ciudat (probabil fiindcă în limba mea maternă "colore" e masculin, așa că se spune "colore rosso" cu rosso tot la masculin. Și în general se zice "il rosso".