Question
Aggiornato il
17 mag 2022
- Arabo
-
Turco
Domande Turco
Qual è la differenza tra the prefix (musun) e (misin)
and müsün e so for example you ask either:
heyecanlı misin?
geliyor musun?
Meşgul müsün?
?Sentiti libero di rispondere con un esempio.
Risposte
Leggi ulteriori commenti
- Turco
These prefixes have the same meaning (indicate a question), just the vowel changes according to the vowel harmony rule.
Utente esperto
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Arabo
- Turco
@nnourr05_
You must check the last vowel of the word to decide which one to use.
1. Bu ek geleneksel olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki sözcüğün son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına girer. Soru ekinden sonra gelen ekler, bu eke bitişik olarak yazılır:
Örnek: Bu kitapların hepsini okudun mu? Sen de mi geldin? Olur mu? İnsanlık öldü mü? Yarim İstanbul’u mesken mi tuttun? Okuyor muyuz? Güler misin, ağlar mısın? Onunla sık sık görüşüyor musunuz? Olanları bilir miydi de?
2. Bu ek sorudan başka görevlerde kullanıldığında da ayrı yazılır:
Örnek: Güzel mi güzel.
Bu testi de çözdün mü konuyu daha iyi anlarsın.
Gördün mü şimdi yaptığını!
Konuşmaya başladı mı susmaz.
3. “mi” soru eki, hem isimlere hem de fiillere getirilen bir çekim ekidir. “-mİ“, kendinden önceki kelimden her zaman ayrı (bir kelime gibi) yazılır:
Örnek: Gelecek miydin? (fiile)
Sen misin? (isme)
Geldi mi?, okuyor mu?, onlar mı?, özgün mü?…
Sen burada mısın?
Bizi duyuyor musunuz?
İzmir mi yoksa İstanbul mu daha güzel?
Ağlasam sesimi duyar mısınız mısralarımda?
4. Eklendiği kelimenin son sesine, dolayısıyla büyük ve küçük sesli uyumu kurallarına uyar:
Örnek: Salı mı? Sen mi? O mu? Ölü mü?
5. Soru ekinden sonra gelen ekler kendisine bitişik yazılır.
Örnek: Seni çağıran bu çocuk muydu?
6. Soru anlamı vermediği zamanlarda da ayrı yazılır.
Örnek: Yağmur yağdı mı dışarı çıkmak isterim.
Güzel mi güzel bir evi var.
Utente esperto
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Arabo
- Turco