Question
Aggiornato il
9 ago 2022
- Inglese (Stati Uniti)
-
Greco
-
Polacco
-
Turco
Domande Polacco
Qual è la differenza tra podanie e aplikacja e wniosek ?Sentiti libero di rispondere con un esempio.
Risposte
9 ago 2022
Domanda in primo piano
- Polacco
podanie : na przykład o pracę
1. «pismo z prośbą skierowane do władz»
2. «opowieść mająca związek z jakimś regionem, oparta na legendzie lub micie»
3. «posłanie piłki do innego gracza»
4. «dystans, który przemierza piłka po odbiciu przez zawodnika»
1. Wczoraj napisałam podanie o pracę w tej restauracji.
2. Stare podania nie zawsze są prawdziwe.
3. Podanie piłki w tych warunkach jest bardzo trudne.
4. Długość mojego podania (piłki) była większa niż jej.
aplikacja: np na studia, do szkoły
1. «praktyka przygotowująca prawnika do zawodu adwokata, notariusza, prokuratora, radcy prawnego, arbitra lub sędziego»
2. «komputerowy program użytkowy»
3. «ozdobny wzór wycięty z tkaniny lub skóry, naszyty na inną tkaninę; też: technika zdobnicza polegająca na naszywaniu takich wzorów»
4. «zastosowanie czegoś w praktyce»
5. «szkolenie oficerów lub podoficerów przechodzących z jednego do drugiego rodzaju broni»
6. «podanie, np. o pracę lub o stypendium»
1. Aplikacja na prawnika jest zazwyczaj bardzo długa i trudna.
2. Bardzo lubię tę aplikację. Ma wiele ciekawych możliwości.
3. i dont think this meaning of "aplikacja" is used 🤔
4. Aby dowiedzieć się jak to działa, musisz to zaaplikować.
5. Myślisz, że Marek przejdzie swoją aplikację na oficera?
6. Napisanie aplikacji o pracę wcale nie jest takie trudne :)
wniosek
1. «projekt przedstawiony do rozważenia i decyzji»
2. «wynik rozumowania; też w logice: twierdzenie wyprowadzone ze zdań uznanych za prawdziwe»
3. «prośba skierowana do odpowiednich władz dotycząca załatwienia jakiejś sprawy»
1. Jestem ciekawa czy wniosek tego projektu zostanie zaakceptowany.
2. Wniosek moich przemyśleń jest taki, że trzeba podjąć natychmiastowe działania.
3. Wysłałam wniosek o rozpatrzenie mojej sprawy.
all of these words are synonyms, but they have different meanings in different contents :)
Questa risposta ti è stata d'aiuto?