Question
Aggiornato il
28 mag 2017
- Russo
-
Inglese (Regno Unito)
-
Polacco
-
Cinese semplificato (Mandarino)
Domande Polacco
Che cosa significa czasowniki /Poznać/ & /Poznać się/
jaka jest różnica jeżeli chodzi o stosowaniu do ludzi? ?
Risposte
Leggi ulteriori commenti
- Polacco
Poznać kogoś - Meet someone
Poznać się z kimś - Meet with someone
Poznać się na kimś - You found out that someone is for example bad
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
Poznać kogoś (biernik)
Poznać się z kimś (narzędnik)
Oba wyrażenia znaczą mniej więcej to samo w stosunku do ludzi.
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Russo
- Polacco
@infobynet poznać można coś, jakąś rzecz, miejsce
poznać się z kimś :)
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Russo
- Polacco
@infobynet It has two different meanings. "Z kimś" - Meet with someone. "Na kimś" - when you disappointed and you found out that someone has done something wrong.
- Poznałem się z nim
- Poznałem się na nim. Jest złym człowiekiem.
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
@infobynet tak też jest poprawne, wszystko jak widzisz zależy jak to chcesz powiedzieć :D
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
Poznać - czasownik przechodni dokonany.
Poznawać - przechodni niedokonany.
Poznać kogoś nowego (nawiązać znajomość z kimś nowym)
Poznać znaną osobę na ulicy (rozpoznać kogoś kogo znasz)
Poznać Joannę z Kasią (zapoznać kogoś z kimś, ty znałeś je wcześniej, ale one siebie nie znały)
Poznać się - czasownik zwrotny dokonany.
Poznawać się - zwrotny niedokonany.
Poznać się z kimś (dojść do dogłębnej wzajemnej znajomości, zapoznać się)
Poznać się na kimś (właściwie kogoś ocenić, zrozumieć jaki naprawdę jest, zrozumieć jego prawdzie zachowanie)
Utente esperto
Questa risposta ti è stata d'aiuto?