Question
Aggiornato il
25 giu 2017
- Ucraino
-
Ucraino
-
Polacco
-
Russo
Domande Polacco
Deprecjacja -- сzęsto używacie tego słowa?
Skoro używacie, to w jakich sytuacjach?
Risposte
Leggi ulteriori commenti
- Polacco
Bardzo rzadko, jeśli w ogóle. Nie znam nikogo, kto używa tego słowa.
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
@tedi_ted Raczej rzadko, dużo częściej używa się przymiotnika - zdesperowany.
Utente esperto
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
@tedi_ted ja się spotkałam z tym słowem na wykładach z ekonomii 😉 i to jest obniżenie wartości czegoś np. towaru lub pieniądza inaczej tez dewaluacja Panie Jakubie 😉 @PanJakub
+ Nie używa się tego zwrotu w życiu codziennym :)
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
ja dopiero przed chwilą dowiedziałam się co ono znaczy xd
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
Nawet ja go bardzo rzadko używam :-). Może ciut częściej używa się czasownika "deprecjonować", ale to nadal raczej język naukowy.
Utente esperto
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
Praktycznie wcale. Z uwagi na znaczenie tego wyrazu najczęściej spotkasz się z nim w literaturze ekonomicznej. Zdarza mi się natomiast używać czasownika "deprecjonować" w znaczeniu "obniżać wartość", np. "ktoś zachowaniem deprecjonuje swoje osiągnięcia".
Utente esperto
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
Mi tam się zdarza czasami używać, ale swoją drogą studiowałam ekonomię i może to dlatego😄 Zależy z kim się rozmawia.
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Inglese (Stati Uniti) Quasi esperto
- Polacco
- Inglese (Stati Uniti) Quasi esperto
- Polacco
@Juli97 hahaha, przepraszam bardzo, przeczytałem desperacja, a nie deprecjacja :p mój błąd.
A co do deprecjacji, to z czasownikiem deprecjonować spotykałem się sporadycznie w życiu, ale deprecjacja to raczej termin naukowy i poza wykładami ciężko usłyszeć to słowo :p
Utente esperto
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
Dewaluacja jest o wiele częstsze, ale i tak rzadkie.
Questa risposta ti è stata d'aiuto?