Question
Aggiornato il
26 giu 2017
- Russo
-
Italiano
-
Polacco
-
Inglese (Regno Unito)
Domande Polacco
Mogę używać "Kocham ciebie" zamiast "Kocham cię"? Czy to brzmie naturalnie?
Risposte
Leggi ulteriori commenti
- Polacco
@jankowski
Hmmn...
🔺Ciebie kocham, tylko ciebie!
This is more natural
🔺Kocham cię!
This is correct
Cause
🔺Kocham ciebie
just sounds kind no correct. Thats it
But both forms are fine ;)
Utente esperto
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
teoretycznie jest poprawne,ale prawie nikt nie mówi ,,kocham ciebie" tylko,,kocham cię", chyba właśnie ta druga wersja brzmi naturalniej
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
Tylko, jeśli chcesz podkreślić że kochasz tę konkretną osobę, np. "Kocham ciebie, a nie tamtą dziewczynę",
Only if you want to emphasize that you love this particular person, not someone else, ex. "I love YOU, not that girl".
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
"kocham ciebie" is like stressing on the second word to convince somebody that she/he is the one who you love
example:
kocham CIEBIE, a nie ją!
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
Kocham ciebie is correct, but it isn't natural.
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
- Svedese Quasi esperto
Hmm, doesn't sound natural, but in some cases it actually does. Let's create a dialog that it works fine with: -Kochasz Magdę czy Alicję?
-Kocham ciebie. (In this case it works) Eng. translation: -Do you love Magda or Alicja?
-Neither, 'cause I love you. (It doesn't exactly say all these words but in my point of view, it's a big, stronger expression then just saying "ciebie"). "Kocham cię" wouldn't work in this case.
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
Wg mojej polonistki z gimnazjum "ciebie" (czy tobie,mnie ) może występować wyłącznie na początku zdania. Jeżeli chcesz użyć tego wyrazu w dalszej części zdania to prawidłowo będzie "cię" (czy ci,mi). Teoretycznie zwrot "kocham ciebie" jest niepoprawny. W praktyce mało kto zwraca na to uwagę ,także luzik. 😎
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
Kocham ciebie - jest jak najbardziej poprawną formą i jak najbardziej naturalną.
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
Powiesz kocham Ciebie a nie inną. Albo kocham Cię jak Irlandię. ;)
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
They are right. Remember that you SHOULD use "ciebie" before verb (Ciebie kocham).
But putting object before verb also emphases object.
Utente esperto
Questa risposta ti è stata d'aiuto?