Question
Aggiornato il
28 giu 2017
- Ucraino
-
Ucraino
-
Polacco
-
Russo
Domande Polacco
Qual è la differenza tra wypierać się (z czegoś) e rezygnować (z czegoś) ?Sentiti libero di rispondere con un esempio.
I cofnąć się (z czegoś).
Risposte
Leggi ulteriori commenti
- Polacco
wypierać się czegoś = someone states something on you and you say that you didn't do that, its synonymous to deny, but the part when someone claims you did something is important, it usually is used in such context;
rezygnować z czegoś = give up on something
cofnąć się z czegoś is incorrect. we say wycofać się z czegoś = be part of something and then give up on it
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
examples :
Widziałam jak zabrał pieniądze, a on nadal się wypiera że to zrobił. - i saw him taking the money and he still denies that he did that.
Zrezygnowałam z lekcji hiszpańskiego, nauczyciel był niemiły. - I gave up on spanish classes, the teacher was rude.
(notice past tense, if you said 'rezygnowałem' it would be as in was (costantly) giving up on something)
[ zrezygnowałem - past (quick action)
zrezygnuję - future (plans)
rezygnowałem - past (continuous, but we don't really say that much i think)
rezygnuję - present]
Wycofali mnie z eliminacji. - they withdrew me from eliminations.
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Ucraino
- Polacco
@tedi_ted
wesprzeć kogoś = support someone
wesprzeć się kogoś = get support from someone
wesprzeć = wspierać kogoś
i support you. = wspieram cię.
to jest pozytywne. nie oznacza zerwania przyjaźni, ale pomoc.
zerwać przyjaźń = wyprzeć sie przyjaźni/przyjaciół (w tym kontekście to było by traktowane bardziej jako zdrada, która skutkuje w zerwaniu przyjaźni, na zasadzie, że nie przyznajesz się już do znajomość)
mam nadzieje, że coś z tego rozumiesz
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Ucraino
@wikamie no literówka była, wysprzeć, wesprzeć, pzecież są podobne do siebie słowa (morfologicznie, z tego jak się piszą, nie za znaczeniem).
- Polacco
Jeśli się wypierasz kogoś, to oznacza że nie chcesz mieć z nim nic wspólnego/nie znasz go.
Rezygnujesz, gdy nie chcesz dalej czegoś robić.
Wyprzeć się można związków z aferą lub kimś kogoś uważałeś za przyjaciela.
Zrezygnować można z walki o lepszy stopień w szkole lub o uczucie z kimś, bo ma już dziewczynę/chłopaka i jesteś honorowy.
Utente esperto
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
@tedi_ted ah ,tak, źle przeczytałam, chciałam, żebyś widział różnicę i wolałam na wszelki wypadek wytłumaczyć więcej, bo faktycznie znaczeniowo są zupełnie inne.
Questa risposta ti è stata d'aiuto?