Question
Aggiornato il
11 feb 2018
- Inglese (Stati Uniti)
-
Polacco
Domande Polacco
Qual è la differenza tra naucz się e uczyć się ?Sentiti libero di rispondere con un esempio.
Risposte
Leggi ulteriori commenti
- Polacco
- Inglese (Regno Unito) Quasi esperto
the difference between those two is very simple - naucz się is imperative, meanwhile uczyć się is the basic form of the verb. you would use naucz się while yelling at someone, it is equal to english ‚go learn it!’, but uczyć się is just ‚to learn’.
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
różnica polega na tym że jeżeli mówimy komuś aby się nauczył czegoś mówimy naucz się. Natomiast druga wersja jest bezokolicznikiem czyli formą bezosobową
Naucz się bo nie zdasz egzaminu.
w drugim przypadku nie da się ułożyć sensownej wypowiedzi
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
There's also a difference in the aspect.
nauczyć się (imperative: naucz się) is perfective
uczyć się (imperative: ucz się) is imperfective
to see the difference you could translate 'nauczyć się' as 'have learned' and 'uczyć się' as 'learn' or 'be learning' (it's not always a perfect translation but still)
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
@cypektwardy56 'uczyć się' to w ogóle nie jest zdanie
@Ufostone jak to się nie da ułożyć sensownej wypowiedzi? przecież bezokoliczniki są często używane, np. 'w nowym liceum muszę dużo się uczyć'
1
disagree
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
nauczyć się - uczysz się i umiesz (learn, learn and know)
uczyć się - uczysz się ale umiesz lub nie (learn learn but know or not)
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
naucz sie na na ten test z j. polskiego. Muszę sie dużo uczyć do testu z j.polskiego.
Questa risposta ti è stata d'aiuto?
- Polacco
'naucz się' is basically as if someone was telling you to learn; its a command, whereas uczyć się means 'to learn'.
example sentence with 'naucz się':
- zosiu, naucz się tego na pamięć.
example sentence with 'uczyć się':
- w ten weekend mam zamiar uczyć się na sprawdzian z historii
(though you cant really put 'uczyć się' in a sentence, so it would make more sense if the 'się' comes before the 'uczyć'. 'uczyć się' literally means 'to learn').
hope this helped!
Questa risposta ti è stata d'aiuto?